Sunday, October 25, 2009

Nädal 3.


Esimese kuu planeerisin eelkõige tuvumis- ja harjumiskuuks, mistõttu ka tegevuste valik on mitte küll päris juhuslik, kuid ei ole ühtset teemat. Edaspidi vaatan ehk teen teistmoodi:).
Igatahes võtsime see nädal ette ajalehed ja kliistri ja topsid ehk tegime ajalehest topsid.

Selleks kõigeks läks vaja:

* vanad ajalehed
* käärid
* kliister (kartulitärklisest)
* topsid (võivad olla ka kausid vms.)
* toidukile

Katsime topsi toidukilega, et hiljem paberitops hästi kätte saada. Toidukilega oli natuke kohmakas. Proovisin ka ilma, siis ei saanud topsi väga hästi kätte aga ilmvõimatu see ka ei olnud:). Lõikasime ajalehest ribad, väiksemad rebisid. Siis katsime topsid mitme kihi ajaleheribadega - ribadele panime hoolikalt liimi nii peale kui alla. Kuna topside kuivamisega läheb aega siis hakkame neid värvima ja kaunistama järgmine nädal.


Selline topsimeisterdus ei ole nüüd teab mis uus idee aga mina tegin seda esmakordselt. Pean tunnistama, et tahtsin teha kausse aga ma ei leidnud poest ühekordseid kausse, et neid saaks vormina kasutada, seega valisingi suured nn õlletopsid aga tulemus saab vahva mistahes õõnsa anumaga.

Monday, October 12, 2009

Nädal 2, vol 1.

Ka täna tervitasid mu armsad kunstiringilised mind rõõmsalt ja suure entusiasmiga tegid kõike kaasa. Super super.

Täna meisterdasime:

1) Guaššidega maalisime pildi, plastikkahvlitega ja pintsli ülemiste otsadega joonistasime omakorda sellele pildile ja siis veel tegime nn tõmmise, ehk asetasime pildile puhta paberi, hõõrusime pealt ja seejärel eraldasime paberid ja sai väga huvitava tulemuse. Mõte oli mul endal olemas, olen varem lastega seda ka teinud aga sarnane mõte on ka Edna Vahteri raamatud "Teeme koos lapsega". Väga hea on nii esimese kui teise pildi ehk tõmmise järgi jutustada või arvata, mis pildil on.




2) Voolisime Cerniti voolimismassiga, mis õhu käes kivistub. Mass oli käele väikeses koguses väga pehme ja elastne ning kui massi vaikselt lisada ja näpud vees märjaks vahepeal teha siis jäi mass ilusti sile ning plastiknoaga tegime veel mustreid ja silmi ka. Järgmine kord kui need on ära kuivanud, üritame need ka ära värvida ja lakkida.


Wednesday, October 7, 2009

Esimene nädal vol2

Kuna mul on ühe nädala jooksul neli erinevat gruppi siis plaanisin kaks tegevust, nagu eelmises postituses mainisin ja mõtlesin, et teen neid kõigi gruppidega. Oh mind noort ja rohelist. Iga grupiga kujunesid asjad hoopis isemoodi suunas ja seda kõike kirjutan ma suures positiivses võtmes.
Täna olid siis grupid nn 3. ja 4.:)
Väiksematega meisterdasime riidepildi, voolisime huvitavast voolimismassist (allpool pilt) elukaid ja joonistasime neile kodu ja mängisime näpumänge ja lugesime salmikesi meisterdamise juurde.
Suurtematega tegime ka riidepildi aga kleepisime ka mosaiigiplaadi tükkidest raami ning sisse maalisime guaššidega pildi, kuhu peale panime riisi, tatart, herneid ja glitterliimi. Üliilusad tulid ja nad tegid pilte suurima pühendumusega, super! Loodan, et saan neist pilti ka teha.

Tuleb välja, et mu grupid on nii erinevad, et mõnega saame lausa 2 asja teha, kuigi see ei ole põhieesmärk vaid võimalus.

Tuesday, October 6, 2009

1.

Esimene meisterdamisnädal sai alguse!
Valisin tundideks välja kaks mõtet. Tuli välja, et jõuame iga kord ilmselt teha ainult ühe. Võib olla edaspidi jõuame teha kaks. Esmakordne päris alguse kogemus näitas, et lastel kulub võhm paljule muule - näiteks olid nad müstiliselt pöördes sellest, et nad saavad ise pudelist värve pigistada. Tundub uskumatu aga nad tegid seda enamuse ajast samas korduvalt küsides, et kas nad seda või toda värvi ka tohivad võtta. Ühesõnaga olid nad absoluutses elevuses mõttevabadusest ja see meeldis mulle. Lapsed olid kohe osavõtlikud, sõbralikud ja jutukad.
Kahjuks ei ole mul veel fotokat, pilte töödest üritan teha edaspidi.

Maalisime guaššidega fantaasiamaailma kodu mu armsale pisikesele põdrapoisile, kellega eile tunnis tutvust tegime. Iga pilt sai nii omamoodi ja igaüks sai rääkida, mis pildil on. Igaüks sai aja, kus tähelepanu oli ainult temal (ma leian, et see on väga oluline:)).

Teiseks jõudsime esimese grupiga teha ka riidepildi, kus kasutasime:
  • paksem paber aluseks
  • riidetükk (u15x15)
  • pva liim (lahjendasin veega, toimis väga hästi)
  • erinevad kaunistused: mosaiigiplaadi tükid ja erinevad toiduained (tatar, riis, herned)
Panime paberi aluseks ja riide asetasime sinna peale. Riidele kandsime ohtralt liimi ja sinna peale kleepisime erinevad kaunistused äranägemise järgi. Osa pilte jõudsid ka ära kuivada ja neilt sai isegi ettevaatlikult paberi tagant eemaldada ja kuna pva kuivab kõvaks jäi riidest pilt jäik ja ma ütleks, et täitsa riputatav:)
Suuremate lastega jõudsime täiendada maalitud pilti, kuhu värvile nad sättisid kaunistused oma äranägemise järgi. Guašš toimis väga hea liimina ja kõik mosaiigitükid ja toiduained jäid väga hästi kinni ja pildid said väga põnevad.

Monday, October 5, 2009

Esimene

Teen siis algus kunstiringiga ühes lasteias. Üritan siia üles märkida põnevaid asju, mida meisterdame ja loodan ka pilte üles riputada. Saab anda teistele ideid ja ise enda töödele kommentaare ja täiendusi:)