Saturday, November 28, 2009

Nädal kaheksa


Sellel nädalal meisterdasime taaskord miskit küünalde põletamise jaoks. Terve see kuu keskendusime küünaldele ja kuumusele.

Idee küünlavarju jaoks sain taaskord Musamari kunstiringi laste meisterduste näituselt.

Küünlavari, mis asetatakse teeküünla ümber (nagu lambikuppel/vari pirni ümbritseb)

Vaja läheb:

A4 paber - nt koopiapaber
rasvakriidid
toiduõli
liim/klammerdaja
Käärid
Vatitups või ka pintsel

Meie siis tegime nii: Kääridega lõikasime paberi servad laineliseks, kaunistamise eesmärgil. Soovi korral sai paberit ka voltida ja lõigata sisse kujundeid ja auke. Seejärel joonistasime paberile soovitud pildi rasvakriitidega. Kes soovis kandilist küünlavarju, voltis paberi pooleks ja veelkord pooleks - siis jäid murdekohad sisse. Seejärel katsime vatitupsu abil toiduõlikihiga terve paberi - vahva on jälgida, kuidas paber muutub kohe natuke läbipaistvamaks. Seejärel panime pildid kuivama - õli imbus korralikult paberisse. Ja et selles kõigest saaks ikka küünlavari klammerdasime paberi otstest kinni kas siis kandliliseks või siis lihtsalt toruks. Liimi puhul tuleks ääred kokku liimida juba enne õli peale kandmist.

Tulemus tuli väga põnev ja vahva. Samuti oli seda kogu protsess. Katsetasime kohe kaasasoleva küünlaga järgi, kuidas kellegi pildid kumasid. Väike teeküünal ja küünlavari seal ümber oli väga kena ja lastele "ahaaaa":)

Thursday, November 19, 2009

Nädal seitse


Sellel nädalal võtsime ette "kortsupildi" ja küünlalaterna.

Kortsupildiks läheb vaja:

guaššvärvid
pintslid või muud vahendid värvimiseks
paksem paber

Ja tegelikult ongi see nii lihtne aga samas üllatava tulemusega tegemine. Kõigepealt värvisid lapsed just sellise pildi, mida nad ise soovisid. Seejärel aitasin neil pildi kokku kägardada. Lapsed ise arutasid pildi lahti ja osa värvi imbus rohkem paberisse ja kägardamine tekitas põnevaid mustreid. Tulemus oli väga huvitav ja lapsed üllatusega vaatasid tulemust. Ja kui pildid ära kuivasid, jäid need natuke ruumilisemad, sellised hästi põnevad.

Küünlalatern
Idee sain Ökokunsti raamatust. Aga kasutatud materjal tiba teine.

Vaja läks:
klaaspurk( meie kasutasime max 0,5l)
guaššid
glitterliimid
ja võib kasutada lisaks veel igasugu vidinaid kaunistuseks - sädeluspulbrit vms.
traat

Tegevus ise lihtne - lapsed värvisid purgid ära, kasutades värvi pealepanekuks näppe. Kui purgid olid ära kuivanud aitasin traadist aasad purgisuu ümber panna ja sealt ka riputamiseks pikema aasa teha. Kui küünal sisse põlema panna, kumas valgus väga kaunilt.

Seekord siis sellised lihtsad aga vahva tulemiga tegemised meil:)

Monday, November 9, 2009

Nädal kuus

Kuna eelmine ja ka see nädal on veel esiplaanil isad, vanaisad, onud ja muud olulised meesterahvad siis võtsime ette väikese kingituse meisterdamise.
Meisterdasime mehised võtmehoidjaid. Mõtte sain selleks äsja ilmunud raamatust "Ökokunst".

Vaja läheb:

* võtmerõngaid (saab osta võtme- ja luku lettidest)
* traati (soovitavalt nn sidumistraat, mis on ka lapse käele mugav ja hästi painutatav)(ehituspood)
* erinevad vidinad ehituspoest: mutrid, poldid ja seibid (väiksemat sorti, nt nr 6)
* võib lisada veel ka puupärleid jms vidinaid

Erinevad vidinad lükitakse traadile, traati keeratakse vidinate ümber. Tekib marukihvt traadipusa, mis sisaldab endas erinevaid vidinaid. Kui traadijupp jääb pikemaks, saab selle abil võtmerõnga külge kinnitada, kui aga traat saab kõik pusasse, siis saab kinnitada uue traadijupiga.

3-4 aastased vajasid poltide traadi sisse keeramisel abi, vanemad said ise hakkama. Aga tore pusimine oli see kõigile. Ka mulle...:) Kuna mulle kunagi ei õpetatud, võimaldatud sellist meisterdamist, siis tegin oma issile ka sellise võtmehoidja, mis sest et 20ndates:D.

Nädal viis

Eelmine nädal tegutsesime soolataignaga. Suures kausis tegime taigna valmis ja voolisime saadud massist küünlaalused. Mõtte selleks sain Musamari kunstiringi näitusest, kus olid läätsedega kaunistatud teeküünlaalused. Ise tegime ka analoogsed.

Vaja läks:

soolataigen: jämedam sool, jahu, õli, vesi.

Segu segasime tunde järgi aga suhe umbes 3:4 millest jahu siis veidike rohkem. Vett ja õli lisasime ka tunde järgi, et mass sai katsudes piisavalt pehme ja voolitav. Et vältida käte kipitamist, juhul kui on näiteks väikesed kriimud, tuleks käed enne rasvase kreemiga ära kreemitada.

Lapsed voolisid pallid, mille vajutasid labakäega laiaks, valitud kohale tegid teeküünlaga süvendi küünla jaoks. Ülejäänud pinna kaunistasid vastavalt tundele puupärlite, herneste, tatra ja riisiga. Kuna meil ei ole ahju kasutamise võimalust, siis laseme enda küünlaalustel õhu käes kuivada. Tänaseks ei olnud need päris ära kuivanud, seega tõstsin aluselt nad üles ja keerasin tagurpidi, et põhi ka kuivaks. Ilmselt lakime need ka järgmine nädal ära.

Protsess oli lastele väga põnev, eriti meeldis see, et nad said kõiki koostisaineid maitsta, kui nad soovisid. Samuti krõbistasid nad ka tatart ja riisi tegutsemise kõrvale.
Soolataigen on väga tänuväärt mass, koostisainetest lõpuni välja:)

Sunday, November 1, 2009

Nädal neli

Värvisime ära ajalehest tehtud topsid. Töö käigus selgus, et lihtsam oli värvida neid ajalehetopse, millel toidukilet ei olnud ajalehtede kihi ja topsi vahel - need millel oli toidukile vahel, kippusid liikuma seal topsi peal ja lastel oli ebamugav värvida. Hoolimata sellest oli lõpptulemus väga vahva!

Teiseks meisterdasime nn aknapildi. Selleks on vaja pappi või paksemat paberit, krepp- või siidpaberit, liimi, kääre. (kui riputada siis ka nööri)
Pilt ise on väga lihtne: papiribadest tehakse raam ja raamile kleebitakse krepp-või siidpaberi ribad nii, et raami keskel olev avavus saab kaetud. Ja väga põnev on vaadata ka läbi selle pildi lambi poole, et mis värvi on valgus. Kuigi töö ise on väga lihtne siis kui igaüks oli valmis saanud, vaatas ta läbi oma pildi lambi poole. Üks poiss nii armsalt vaatas ja vaatas ja hüüatas:" Oi kui ilus!". Ise ilu tegija eksole:D