Friday, January 21, 2011

Paber

Vanadest asjadest midagi uut teha on alati huvitav. Jaanuarikuise esimeseks põhitegevuseks loovushommikutel võtsin ajalehtedest paberi tegemise. Idee hakkas mulle meeldima juba ülikoolis loengus, kus Mai Sein mind nakatas meisterdamispisikuga. Kindlasti on olemas erinevaid meetodeid aga mina kasutasin üht väga lihtsat ja lasteaialastele jõukohast tehnikat.

Vaja läheb:

Ajalehed
Värvilise paberi tükke (edukalt saab kasutada eelnevatest töödest jäänud jääke)
Kauss
vesi
saumikser
võrk
papp
teip ja klammerdaja

Töö käik:

Kõigepealt on vaja eelnevalt meisterdada raamid, kuhu peale hiljem panna pabermass vee välja pressimiseks. Mina kasutasin selleks pappkastist lõigatud ribasid u 10 cm pikkuseid, raamiks tegin nad teibi ja klammerdaja abil (teip hoiab pappi ka liigniiskumise ja laialilagunemise eest). Ja siis klammerdaja abil kinnitasin raami sisse võrgu (hetkel kasutasin jämedakoelist riidejääki).

Ajalehed soovitan eelneval õhtul juba vette ligunema panna, siis on nad järgmine päev väga töövalmis. Lastega koos rebisime ajalehed kausis väiksemateks tükkideks-pudruks, lisasime rebitud värvilise paberi tükid, et tuleks huvitavam. Seejärel saumikserdasime massi veel pudrusemaks. Oluline ettevaatlikkus! Meie leppisime kokku, et kui saumikser kausis, siis näppe ei tohi sinna panna. Saime ilusti toimetatud ja kõik soovijad said ka ise saumiksriga suristamist proovida, minu kaasabil ja järelvalvel loomulikult:). Asetasime massi raamile riide peale. Mass tuleb suruda laiaks ja mitte panna väga paksult. Kui raam on täidetud, tuleks välja pressida liigne vesi-seda saab edukalt teha asetades paberimass koos raamiga ajalehe vahele ja siis pressides imbub liigne vesi ümbritsevasse ajalehte ja mass saab piisavalt kuivaks et see raamist eemaldada ja panna kuivama. Paber kuivab kõvaks ja seda on hea kasutada näiteks kaardi alusena. Protsess on ise juba nii vahva ja põnev, et kel viitsimist, tasub ette võtta. Kasutada saab erinevat vett imavat paberit - nii jääb ka tulemus erinev. Edu!
See on siis näide raamist.

No comments:

Post a Comment